surel-van-der-vliet-4

Over mij

Het is spannend om over mezelf te schrijven. Toch kies ik ervoor om over deze drempel heen te stappen. Ik wil graag mijn hart met jullie delen. Ook omdat ik weet dat velen hetzelfde doormaken. Of hebben doorgemaakt. Ik hoop hiermee velen te inspireren en vooral te activeren. Stap over die drempel heen! Deel vanuit je hart. Zet een stap en Go 4 it! Niet iedereen hoeft een website te bouwen of iets dergelijks. Je kunt, precies daar waar je bent, van grote betekenis zijn voor je omgeving. Je moet het alleen wel aandurven om meer van jezelf te delen. Je armen uit durven te strekken naar anderen. Ieder op zijn of haar eigen manier.

Ik zal kort iets vertellen over ‘vroeger’

Hoe ik ben opgegroeid en wie mijn helden zijn. Dan maak ik een grote stap naar 15 jaar verder in de tijd om mijn studie en carrière kort samen te vatten. En dan weer 10 jaar verder. Een nieuw seizoen, waarin ik moeder ben geworden. Het mooiste wat mij ooit is overkomen. Ook een seizoen waarin ik moest leren om in mijn identiteit en in mijn kracht te gaan staan. Dit alles heeft geresulteerd in Goo Training & Events. Daar vertel ik in het laatste stukje nog wat meer over. Laten we maar snel beginnen…

Vroeger

Met veel dankbaarheid denk ik terug aan mijn leven als jong meisje op het platteland van Curaçao (Banda Bao). Daar heb ik tot mijn achttiende gewoond. Ik heb veel liefde zorg en genegenheid gekend. Natuurlijk waren er dingen die ik liever anders had gezien (wie heeft dat niet?), maar ik mag zeer dankbaar zijn. En dat ben ik ook! Wat vooral bijzonder is, en dat realiseer ik me nu achteraf, is dat ik in een zeer positieve, motiverende omgeving bent opgegroeid. Mijn vader (Edson) noemt mij zijn Iron Lady, mijn moeder (Marelva) behandelt mij als een koningin. Ze hebben mij het geloof meegeven waar ik nu nog steeds veel kracht uit put. Ooms, tantes neven en nichten, ze hebben allemaal een steentje bijgedragen aan de manier waarop ik in het leven sta. Mijn lieve zus, die ook vandaag de dag nog, in elke fase van mijn leven mijn rots in de branding is. Zij stimuleerden mij om mijn dromen na te jagen en overtuigden mij ervan dat ik het kon. Ik ben echt bevoorrecht!

curacao

My heroes

Mijn grootste helden zijn mijn oma’s en opa’s! Mijn opa’s waren harde werkers. Ik herinner me hen als mensen die vroeg hun bed uit gingen om te werken. Luiheid zagen ze als een vloek. Mijn beide oma’s hebben me vooral het geloof ingeprent. Het waren zorgzame dames. De één pittiger dan de ander. Zij waren ook de eerste echte coaches die ik ooit heb gezien. Toen was die term nog niet zo populair. En zo zagen ze zichzelf ook niet. Ze waren ‘gewoon’ Shon Ka en Via. Mensen kwamen naar hen toe om te praten en om advies te krijgen. Ik zat in een hoekje te spelen, maar ondertussen luisterde ik naar hen. Ik was en ben onder de indruk van hun bewogenheid met mensen, maar ook van hun inzicht en hun kennis. Ik zag hoe woorden helend konden zijn… hoe mensen zich begrepen voelden door deze dames en daardoor sterker weer naar huis konden gaan. Ze zijn mijn echte voorbeelden. Danki Shon Ka (mai Clarita), Danki Via (mama Elvira).

15 jaar verder

Op mijn achttiende kwam ik naar Nederland om te studeren. Na het behalen van mijn hbo-diploma (Sociaal Juridische Dienstverlening) ben ik mijn commerciële carrière gestart in het bank- en verzekeringswezen.
Daarna heb ik mij omgeschoold tot pedagogisch medewerker en coach. Uiteraard is mijn leven meer dan twee zinnen, maar dit waren de hoofdlijnen.
Ik heb in mijn leven hier in Nederland veel voorrechten mogen ervaren. Ik ben dankbaar voor de mooie mensen en de mooie kansen die op mijn pad zijn gekomen en nog steeds komen. Ik heb ook veel uitdagingen moeten overwinnen. Wanneer ik op mijn leven terugkijk, kan in alle oprechtheid zeggen: What does not kill you, makes you stronger! Waar ik ook doorheen ben gegaan, ik ben er sterker en als overwinnaar uit gekomen. Ik heb (opnieuw) geleerd mijzelf lief te hebben en in mijn identiteit en authenticiteit te gaan staan. Dat gun ik iedereen!
Ik ben ervan overtuigd dat mijn opvoeding hier een belangrijke rol in heeft gespeeld. Daarom wil ik alle ouders op het hart drukken hoe onmisbaar hun bemoedigende en affirmerende WOORDEN zijn voor de identiteit van hun kinderen. Maar dat is weer een ander onderwerp. Een onderwerp dat me heel nauw aan het hart ligt.

surel-van-der-vliet-2

10 jaar verder…

Veel van mijn dromen zijn inmiddels werkelijkheid geworden. Het gezinnetje waar ik lang van droomde, maakt nu deel uit van mijn leven. Ik ben niet meer alleen. Ik heb een maatje gevonden. We zijn heel verschillend, maar in de dingen die er écht toe doen vinden we elkaar. Vooral in ons geloof, onze kinderen en het genieten van de kleine dingen van het leven. Ons zijn namelijk twee prachtige kinderen geschonken. Een meisje en een jongen. Mijn kijk op het leven werd hierdoor nog mooier en dankbaarder. Maar mijn uitdagingen werden voor mijn gevoel ook groter. Ik koos niet langer alleen voor mezelf, maar automatisch ook voor onze kinderen. Mijn opvoeding en mijn normen en waarden kwamen weer naar boven. Wat vond ik nu écht belangrijk? Ik kon niet langer compromissen blijven sluiten. Ik was niet langer alleen een dochter, zus, vriendin of vrouw, maar ook moeder. Ik was hier misschien niet dagelijks bewust mee bezig, maar ik wilde het goed doen, vooral voor mijn kinderen. 

Als ik op mijn achttiende een cultuurshock had ervaren toen ik van Curaçao naar Nederland verhuisde, dan voelde deze fase van mijn leven soms als een heuse cultuuraardbeving. Niet persé verkeerd, maar alles ging heel anders dan hoe ik het van vroeger kende. En dit in de meest kwetsbare fase van mijn leven, die van een jonge moeder. Alles was anders voor mij. Hoe er met de zwangerschap werd omgegaan, de kraamweek, kinderopvang en scholen. Maar bijvoorbeeld ook de ‘rol van de vrouw in het huwelijk’. Mijn grootste fout was dat ik mezelf helemaal wegcijferde en me uit alle macht probeerde aan te passen aan de ‘gestelde norm’. Hier geef ik niemand de schuld van. Ik geloof dat we zelf verantwoording dragen voor onze keuzes. Ik ben en was nooit een slachtoffer! Daarom kon ik ook mijn keuzes verbeteren. Mezelf aanpassen was tot op zekere hoogte goed. Maar mezelf wegcijferen? Dit nooit meer! Waar ik juist vast had moeten houden aan wie ik was en waar ik voor stond, heb ik te veel water bij de wijn gedaan. Met de beste bedoelingen was ik de belangrijkste persoon die ik had aan het afbreken. Die persoon was ik zelf. 

surel van der vliet

Eigenwaarde

Ondanks de nodige weerstand ben ik weer overeind gekrabbeld. Ik ben weer voor mezelf gaan opkomen en keuzes gaan maken die mij hielpen om weer in mijn kracht te gaan staan. Dat laatste dankzij de hulp van enkele wijze en bewogen mensen die op mijn pad zijn gekomen. Ik kan van alles willen meegeven aan mijn kinderen, maar dan zal ik zelf ook een voorbeeld in moeten zijn. En gebukt gaan onder verwachtingen en normen en waarden van anderen is daarbij zeker niet de juiste weg. ; ‘Heb je naaste lief als jezelf,’ wordt er wel gezegd. Maar ik kan geen liefde aan mijn naaste geven als ik mezelf niet lief heb. Het is oké om af en toe eens te vallen. Als je daarna maar weer opstaat! Laat dat een voorbeeld voor hen zijn. Sta weer op en blijf dicht bij jezelf. Je bent goed zoals je bent. Maak keuzes die je verder helpen en durf waar nodig bij te sturen. Wees en blijf altijd vrij. Vrij om jezelf te zijn en vrij om gelukkig te zijn. 

In deze periode heb ik ook gezocht naar een selectie van trainingen en workshops die mij verder hebben geholpen. Naar inspirators en mentors die ik online kon volgen. Met sommigen kon ik zelfs persoonlijk in gesprek. Zij namen de tijd om mij te begeleiden en mij een boost te geven, zodat ik door mijn ‘plafond’ heen kon breken. Ik heb ook veel gestudeerd in deze tijd, veel boeken gelezen en veel cursussen gevolgd. En dat doe ik nog steeds. Sommige boeken en cursussen waren effectief, andere minder, maar ik was (en ben) hongerig om te leren en verder te groeien. Naast het ontvangen van allerlei trainingen werd het nu ook tijd om te gaan delen. Ik ben toen zelf een aantal trainingen gaan verzorgen.

Nu naar Goo Training & Events

Sinds 2015 geef ik daarom diverse trainingen en coach ik mensen om in hun kracht te gaan staan. Zo kunnen ze hun doelen te bereiken. Kleine doelen of grote doelen. Verder geniet ik enorm van het spreken op evenementen. Dit maakt allemaal onderdeel uit van Goo Training & Events. Het belangrijkste is: het gaat om jou! Vanuit verschillende thema’s inspireer en activeer ik je om een stap dichter naar jezelf te zetten. Dichter naar je doelen, je dromen en je passies. 

Mijn expertisegebieden zijn samen te vaten onder het kopje Lifecoaching. Zo help ik starters met het opzetten van hun ondernemerstraject. Ik geef al bijna 10 jaar de (online) Marriage Course en Parenting Course. Ik organiseer vrouwenmeetings en workshops over het thema “Design Your Future”. Hierbij werk ik met vision boards. Verder geef ik DISC-trainingen en ben ik gespecialiseerd pedagogisch medewerker en gecertificeerd coach binnen de kinderopvang. Een hele rij dus. Veelzijdigheid en veelkleurigheid zijn typerend voor mij. Saai is het zeker nooit, als je met mij gaat samenwerken! Inderdaad: coaching is voor mij een samenwerking!

id card

Identity & Purpose

love bird

Relaties & Huwelijk

target

Doelen & Ondernemerschap